Żurek wielkanocny

Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
  • 1 l żuru,
  • 50 dag surowej białej kiełbasy,
  • 4 jajka na twardo,

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.

Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować.

Podawać z połówkami jajek.

Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
A pieczarki zastąpić grzybami suszonymi i będzie super
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
Naprawde bardzo smaczny i prosty przepis na zurek