Zupa ziemniaczano-porowa - przepis

Zupa ziemniaczano-porowa to nietuzinkowy pomysł na przygotowanie smacznego i prostego dania z popularnych składników.
/ 10.12.2012 11:28
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa ziemniaczano-porowa - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 10 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 litry bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego sera do posypania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w średnią kostkę. Pory oczyść z zewnętrznych liści, odetnij piętki z korzonkami i przytnij ciemnozielone końce liści. Dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej olej, włóż boczek i usmaż na rumiano. Dodaj pory i smaż razem, aż zmiękną. Wlej bulion. Dodaj ziemniaki. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec wymieszaj ze śmietaną. Podawaj posypaną świeżymi startym serem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA