Zupa z suszonych śliwek

Suszone śliwki w Wigilię nie muszą występować jedynie pod postacią kompotu. Można z nich zrobić również zupę. Sprawdź nasz przepis.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z suszonych śliwek
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 85 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • kawałek laski cynamonu
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka mąki
  • szczypta soli
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Suszone śliwki umyj i namocz w trzech szklankach wody. Następnie ugotuj je razem z goździkami i cynamonem.
  2. Ugotowane śliwki wyjmij łyżką cedzakową i pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj i włóż z powrotem do wywaru.   
  3. Śmietanę rozrób z mąką, wlej do zupy, zagotuj, mieszając. Dopraw do smaku miodem, otartą skórką z cytryny oraz szczyptą soli.

Podpowiedź

Śliwkowa zupa najlepiej smakuje podana z klasycznymi łazankami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)