Zupa z soczewicą

Soczewica jest popularna w kuchni wegetariańskiej ponieważ zawiera dużo białka (ok. 25 proc.). Dostarcza też sporo fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin z grupy B.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z soczewicą
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag niewędzonego sera typu oscypek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój na pół. Warzywa zalej ok. 2 l wody, zagotuj.
  2. Do warzyw wsyp opłukaną soczewicę, dodaj trochę soli. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Cebulę, pietruszkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową (chociaż marchewkę możesz pokroić i ponownie wrzucić do zupy).
  3. Dodaj posiekany czosnek i curry. Gotuj jeszcze ok. 3 min.
  4. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Podawaj posypaną pokrojonym w kostkę serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)