Przygotowanie 1 godz. * 1 porcja – ok. 190 kcal
Składniki na 6 porcji zupy z maślaków:
- pęczek włoszczyzny
- 50 dag leśnych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 50 dag ziemniaków
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania zupy z maślaków:
- Grzyby przebierz, opłucz, osusz, pokrój, uduś z posiekaną cebulą na maśle.
- Warzywa oczyść, umyj, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj, przecedź, wywarem zalej grzyby, gotuj razem 30 min, połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew, przypraw do smaku.
- Zupę posyp natką pietruszki, jeśli lubisz, możesz przyprawić śmietaną lub jogurtem.
Dobra rada:
Kostki bulionowe bardzo ułatwiają gotowanie, nadają intensywny smak wywarom i całym daniom. Dodaje się je do sosów, zup, można nimi po rozkruszeniu natrzeć mięso przed pieczeniem czy smażeniem. Są warzywne, mięsne, drobiowe, grzybowe. Delikatne w smaku i pikantne – do wyboru. Trzeba jednak pamiętać, że ich podstawowym składnikiem jest sól i solić przyrządzane potrawy oszczędnie.Przepis z "Przyjaciółki"
Zobacz więcej na temat grzybów:
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Atlas grzybów jadalnych - najważniejsze gatunki