Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą, pomidorami i czosnkiem

Pożywna i bardzo smakowita - koniecznie jej skosztuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą, pomidorami i czosnkiem
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag czerwonej soczewicy w połówkach
  • cebula
  • 40 dag pomidorów bez skórki (z puszki)
  • 25 dag cienkiej kiełbasy wędzonej
  • ew. 3 łyżeczki pesto (ze słoika)
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zupa ta z powodzeniem może zastąpić obiad z dwóch dań. Ugotuj ją razem z nami!

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić w dużym rondlu na oliwie.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć razem 5 minut, często mieszając.
  3. Wsypać opłukaną i osączoną soczewicę. Smażyć razem 3 minuty, mieszając.
  4. Dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą.
  5. Wlać 1,2 litra wrzątku z kostkami bulionowymi. Gotować pod przykryciem 30 minut.
  6. Doprawić pieprzem i solą. Wlać do miseczek.
  7. Do każdej porcji dodać pół łyżeczki pesto. Posypać listkami bazylii.
  8. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Inne przepisy na pożywne zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)