Zupa pomidorowo-cebulowa

Pomidory obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki...
/ 02.09.2007 10:53

Składniki

  • 5 cebul
  • 4-5 pomidorów

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • kilka kromek czerstwego chleba lub bułki
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Pomidory obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki, zeszklij na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu i dodaj pomidory. Potem oprósz mąką, dodaj szklankę zimnej wody. Następnie wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej margarynę i zrumień pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorącą zupę rozlej do bulionówek. Każdą porcję posyp grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA