Składniki
- 5 cebul
-
4-5 pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- kilka kromek czerstwego chleba lub bułki
- 2 łyżki margaryny
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Pomidory obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki, zeszklij na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu i dodaj pomidory. Potem oprósz mąką, dodaj szklankę zimnej wody. Następnie wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej margarynę i zrumień pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorącą zupę rozlej do bulionówek. Każdą porcję posyp grzankami.