Zupa pomidorowa na wołowinie

Najlepsza pomidorowa jest ta domowej roboty

Przygotowanie 20 min * gotowanie 70 min * 1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag wołowiny z kością
- mała włoszczyzna
- cebula
- ziele angielskie
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj włoszczyznę. Zagotuj, łyżką cedzakową zdejmij szumowinę, dodaj sól, pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego oraz przekrojoną cebulę. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut.

2. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój (możesz też użyć pomidorów z puszki), przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z koncentratem, gotuj ok. 20 minut.

3. Dopraw, możesz zaprawić śmietaną. Podawaj z makaronem i pokrojonym mięsem, posyp natką.


Kulinarne inspiracje - forum >>
Tagi: zupazupy
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
Bunia/2 lata temu
Super jest ta pomidorowa na wołowinie!!! Ja oczywiście najpierw powoli gotuję wołowinę (żeberka), potem włoszczyznę z przyprawami. Zamiast soli daję sól himalajską, taka różowa - jest zdrowa i nie podnosi ciśnienia... Na koniec zupę miksuję, razem z mięsem z żeberek, na krem i moje dzieci (4 i 6 lat) domagają się dokładki!!! Dziękuję Ci za ten sukces! Osiągnęłam go dzięki Tobie!