POLECAMY

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Zobaczcie jak ją ugotować!

Zupa pieczarkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Zobaczcie jak ją ugotować!

Zobacz: Lekka zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Fot. Depositphotos

Zobacz też: Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

  • 30 dag pieczarek,
  • 1 cebula,

     

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • ok. 1,5 litra rosołu,
  • 10-15 dag makaronu. np. nitki,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • zielona pietruszka,
  • sól, pieprz, vegeta.

Wykonanie:

1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i margarynie.

2. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i pokrojony w drobną kostkę czosnek.

3. Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć.

4. Wszystko przełożyć do garnka i zalać gorącym rosołem (może być z kostki rosołowej).

5. Dodać makaron, szczyptę Vegety i gotować razem około 20 minut.

6. Dodać śmietanę i zagotować zupę.

7. Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i w razie potrzeby jeszcze przyprawić.

Zupa pieczarkowa gotowa!

Inny ciekawy przepis znajdziesz tutaj: Kremowa zupa pieczarkowa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (35)
/4 lata temu
makaron rurki do zupy pieczarkowej się dodaje na koniec i wyłączą on sam dodjdzie i będę duże pyszne rurki z pieczarkami te Pastani Makaron rurki premium
/6 lat temu
Jezdem kucharzem w renomowanej restauracji i zamiast przypraw, +???, dodaje troche !!!spermy. Ludzie!!!!! jak smakuje, pszede wszystkim kobitom.
/6 lat temu
i rosół z kostki :), się płakać chce,
POKAŻ KOMENTARZE (32)