ZUPA OGÓRKOWA: zupa ogórkowa przepis, ogórkowa

zupa ogórkowa fot. Fotolia
Pyszna, gęsta zupa ogórkowa, posypana dużą ilością koperku, to ukochany smak dzieciństwa! Zobacz, jak ją przygotować!
Weronika Kwaśniak / 04.09.2018 12:28
zupa ogórkowa fot. Fotolia

Klasyczna zupa ogórkowa jest przygotowywana ze startych na tarce kiszonych ogórków. Musi być gęsta, zabielana śmietaną, serwowana z ziemniakami i obficie posypana siekanym koperkiem. Opcja z makaronem jest zdecydowanie rzadziej spotykana. Coraz popularniejsza staje się też zupa ze świeżych ogórków - np. w formie orzeźwiającego chłodnika, idealnego na upalne dni. Zupa ogórkowa to smak przeniesiony wprost ze szkolnych stołówek i wakacji u babci. Z naszym przepisem na pewno uda ci się ją przygotować samodzielnie!

Przepis na zupę ogórkową z ziemniakami

Oto składniki na klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami:

  • 2 l bulionu,
  • 50 dag kiszonych ogórków,
  • 1 pietruszka,
  • 4 marchewki,
  • por,
  • kawałek selera,
  • kilka sporej wielkości ziemniaków,
  • pieprz,
  • sól,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 szklanki śmietany 22%,
  • duża ilość posiekanego koperku,
  • masło do smażenia.

Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami?

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i w razie potrzeby obierz ze skórki.
  2. Pora posiekaj na plasterki.
  3. Pietruszkę, marchewki i selera zetrzyj na tarce.
  4. Bulion zagotuj, wrzuć na niego marchewki, selera, pietruszkę i pora. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do bulionu, całość gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
  6. W tym czasie, ogórki zetrzyj na tarce, a w rondelku rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć na nie kiszone ogórki.
  7. Podduś, przez cały czas mieszając. Gotujący się bulion dopraw pieprzem i solą, wrzuć do niego podduszone ogórki. Gdy zupa ogórkowa ponownie zacznie wrzeć, musisz ją zagęścić.
  8. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, posyp ogórkową posiekanym koperkiem.

Sprawdź przepis na domowe kiszone ogórki, które zawsze wychodzą idealne! Doskonałe do zupy!

Przepis na zupę ze świeżych ogórków

Oto składniki na zupę ze świeżych ogórków:

  • 4 sporej wielkości ogórki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pęczek koperku,
  • kawałek pora,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 i 1/2 l bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka sporych ziemniaków.

Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj. Pokrój je w drobniutką kostkę lub paseczki. Pora opłucz i posiekaj.
  2. W garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, dodaj do ogórkowej.
  3. W tym czasie przygotuj ogórki - obierz je, umyj i osusz. Posiekaj na małe kawałki, odrzucając pestki.
  4. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć na nie ogórki, duś przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
  5. Przełóż ogórki do ciągle gotującego się bulionu. Koperek umyj i posiekaj, dodaj do zupy ogórkowej.
  6. Gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną.

Sprawdź więcej przepisów na smaczne zupy

Redakcja poleca

REKLAMA