Zupa krem ziemniaczany - przepis

Przed podaniem można zupę posypać pokruszonym kozim serem
/ 11.04.2012 06:51

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag ziemniaków
- 1 marchew
- 1/4 dużego selera
- pół pora
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 litry bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- szczypta soli

Grzanki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 pomidor
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli ziołowej

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki, marchew i kawałek selera umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Por opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew, seler, por. Przesmaż warzywa, mieszając. Dodaj pokrojone ziemniaki, wsyp ziarenka pieprzu, wlej bulion i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

2. Do zupy wlej śmietanę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku szczyptą soli. Na koniec jeszcze raz zagotuj.

3. Kromki chleba opiecz w tosterze lub piekarniku. Pomidor umyj, osusz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie wymieszaj z oliwą i solą ziołową. Tak przygotowanymi pomidorami obłóż grzanki.

4. Zupę rozlej do miseczek, każdą porcję posyp sporą ilością szczypiorku i podawaj z gorącymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA