Zupa krem z papryki - przepis składniki i przygotowanie

Aromatyczna zupa krem z papryki fot. STOCKFOOD/FREE
Papryki, zwłaszcza suszonej, nie wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Zawarty w niej cukier szybko się skarmelizuje, nadając potrawie gorzkawy smak.
Weronika Kwaśniak / 10.03.2015 16:10
Aromatyczna zupa krem z papryki fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie i gotowanie: ok. 70 min
1 porcja: ok. 190 kcal

Składniki na 6 porcji zupy krem z papryki:

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • słodka mielona papryka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 słodkie czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania zupy krem:

  1. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, zalej 2 l wody, zagotuj.
  2. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Skrop wodą, posyp mieloną papryką. Dodaj do gotujących się razem z kostką rosołową warzyw.
  3. Paprykę słodką i ostrą umyj, pokrój w paski, usuń nasionka. Pomidory umyj, pokrój. Warzywa wrzuć do zupy. Gotuj, aż będą miękkie. Zupę zmiksuj, przetrzyj, dopraw.
  4. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni. Zupę podawaj zabieloną śmietaną i posypaną boczkiem. Przygotuj też do niej grzanki.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze pomysły na kurczaka:

Redakcja poleca

REKLAMA