1 porcja: ok. 190 kcal
Składniki na 6 porcji zupy krem z papryki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- słodka mielona papryka
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- 3 słodkie czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 2 pomidory
- 10 dag wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania zupy krem:
- Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, zalej 2 l wody, zagotuj.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Skrop wodą, posyp mieloną papryką. Dodaj do gotujących się razem z kostką rosołową warzyw.
- Paprykę słodką i ostrą umyj, pokrój w paski, usuń nasionka. Pomidory umyj, pokrój. Warzywa wrzuć do zupy. Gotuj, aż będą miękkie. Zupę zmiksuj, przetrzyj, dopraw.
- Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni. Zupę podawaj zabieloną śmietaną i posypaną boczkiem. Przygotuj też do niej grzanki.