Zupa-krem z kasztanów – przepis

Kasztany jadalne warto upiec i zjeść jako przekąskę lub spożytkować na zupę-krem. Wypróbuj jesienny przepis na krem z jadalnych kasztanów!
/ 31.10.2014 09:30

krem z kasztanów

Fot. Strefa Restauracja & Bar

Przepis na zupę-krem z kasztanów jadalnych

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków
  • 100 g kasztanów jadalnych
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki śmietany 36%
  • 1/6 szklanki białego wina
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.

Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.

Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar

Zobacz także: Jak piec jadalne kasztany?

Redakcja poleca

REKLAMA