Zupa krem z cukinii

Z dodatkiem czosnku i chili!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z cukinii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • cebula
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 10 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1/2 pęczka bazylii
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić krem z cukinii!

  1. Cebulę i czosnek obierz, razem z cukinią opłucz, drobno pokrój.
  2. Smaż w garnku na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 10 minut.
  4. Dodaj pokrojoną mozzarellę i bazylię.
  5. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, chili, gałką, sokiem z cytryny.
  6. Przelej do talerzy, obłóż porwaną dodatkową mozzarellą oraz listkami bazylii.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
mmmmm jak zrobić krem z cukinii, oto jest pytanie