Zupa-krem z borowików

Królowa jesiennych stołów w Polsce!

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa-krem z borowików
Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
  • 10 sztuk suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1  szklanki mleka
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • pieprz
  • sól
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Cebulę pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów.
  3. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem.
  4. Mieszać rozbijając ewentualne grudki i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie - trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
  5. Zupę-krem z borowików podawać z groszkiem ptysiowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 tygodnie temu
Uwielbiam zupy krem, sa takie aromatyczne i sycace. Kupilam teraz zupowar z morphy richards wiec zupy krem sa u nas czesto :)