Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż zmiękną (około 5 minut).
Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w niewielkiej ilości bulionu. Dołóż do rondla razem ze sporą szczyptą ziół. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
W tym czasie pomidory umyj, sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz, odetnij końce, przekrój wzdłuż na cztery części. Każdą część pokrój na plasterki. Do rondla dodaj pomidory z cukinią. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj krótko (5–8 minut).
Zupę zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej do talerzy. Udekoruj według uznania.