Zupa krem pomidorowa

Pomidory można zastąpić słoiczkiem gęstego przecieru pomidorowego.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem pomidorowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag pomidorów
  • duża cebula
  • 1 młoda cukinia
  • 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 50 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • cukier
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • groszek ptysiowy
  • plasterki jajka na twardo i czarnych oliwek
  • posiekany szczypiorek
  • śmietanka
  • diablotki z ciasta francuskiego
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż zmiękną (około 5 minut).
  2. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w niewielkiej ilości bulionu. Dołóż do rondla razem ze sporą szczyptą ziół. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
  3. W tym czasie pomidory umyj, sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz, odetnij końce, przekrój wzdłuż na cztery części. Każdą część pokrój na plasterki. Do rondla dodaj pomidory z cukinią. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj krótko (5–8 minut).
  4. Zupę zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej do talerzy. Udekoruj według uznania.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)