Zupa krem brokułowa z szaszłykami

Szaszłyki urozmaicisz, nadziewając na przemian z mięsem ulubione warzywa.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem brokułowa z szaszłykami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 brokuł
  • duża cebula cukrowa
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 12 -proc.
  • 10 dag fety
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1–2 ząbki czosnku
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól, pieprz

Na szaszłyki:

  • 40 dag filetu drobiowego
  • po 2–3 łyżeczki bazyliowego i pomidorowego pesto
  • oliwa
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój na wąskie paski. Połowę posmaruj pesto bazyliowym, resztę – pesto pomidorowym. Zwiń w ślimaki i na przemian nabij na bambusowe patyki. Posmaruj oliwą, ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni.
  2. Brokuł umyj, podziel na różyczki, łodyżki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż na złoty kolor, mieszając. Dodaj brokuł, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.  
  3. Lekko ostudź i zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, chili, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną i mocno podgrzej. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę i ogrzewaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z szaszłykami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)