POLECAMY

Aromatyczna zupa kalafiorowa na różne sposoby

Zupa kalafiorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Możesz oczywiście serwować ją również w formie aksamitnego kremu!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Aromatyczna zupa kalafiorowa na różne sposoby fot. Fotolia

Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Możesz ją przygotować w tradycyjnej wersji, a także pod postacią aksamitnego kremu. Możesz go serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym, pieczywem czosnkowym, prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni. Zupa kalafiorowa nie musi być mdła i bez smaku - wzbogać ją dużą ilością przypraw. Możesz połączyć ją również z brokułami, ale kalafior świetnie smakuje również solo!

Przepis na zupę kalafiorową z indykiem

Oto składniki na zupę kalafiorową z mięsem z indyka:

  • 1/2 główki podzielonego na różyczki kalafiora,
  • 20 dag pokrojonej w paski piersi z indyka,
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów,
  • 8 dag serka topionego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżki lubczyku,
  • sól czosnkowa,
  • biały pieprz,
  • olej.

Jak zrobić zupę kalafiorową? Mięso włóż do miski, posyp przyprawą do drobiu, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień lekko posiekaną cebulę, dodaj do niej mięso, razem krótko podsmaż. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj do niego ziele angielskie i lubczyk.

Do bulionu włóż kalafior, cebulę z mięsem i pomidory. Gotuj zupę kalafiorową 15 minut, dodaj serek topiony i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.

Przepis na zupę krem z kalafiora

Oto składniki na zupę krem z kalafiora:

  • 500 g kalafiora,
  • 3 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • 350 g ziemniaków,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

Jak zrobić zupę kalafiorową w formie kremu? Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki i pokrój w kosteczkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę, czosnek i ziemniaki. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj też pokrojony kalafior.

Zupę kalafiorową gotuj teraz na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy tak się stanie, dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Zupę kalafiorową zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie serwuj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Przepis na zupę kalafiorową po tajsku

Oto składniki na zupę kalafiorową po tajsku:

  • 500 g kalafiora,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • puszka mleka kokosowego,
  • listki kolendry,
  • łyżka curry,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru.

Jak zrobić zupę kalafiorową po tajsku? W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Obrany imbir i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na gorący tłuszcz. Przesmaż i dodaj curry, a także sos sojowy. Po chwili dołącz warzywa, zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj cukier oraz sok z limonki.

Do zupy kalafiorowej dołóż teraz pokrojone i przyprawione według własnego uznania mięso z kurczaka. Teraz gotuj kalafiorową, aż warzywa zmiękną, czyli zazwyczaj przez około 20 minut.

Zobacz więcej przepisów na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Uwielbiam kalafiorową lub brokułową. Moim zdaniem podstawą każdej zupy jest dobry wywar. Ja korzystam z bulionu drobiowego Krakus, który jest nie tylko smaczy, ale także dobry pod względem składu.