Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem

Zamiast żółtka można dodać łyżkę posiekanego lub zmiksowanego ugotowanego mięsa

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa jarzynowa z masłem i żółtkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag obranych mieszanych warzyw (np. marchwi, ziemniaków, kalarepki, selera)
  • łyżka kaszki kukurydzianej
  • płaska mała łyżeczka masła
  • szklanka wody
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • żółtko
  • szczypta cukru
  • sól morska
Zupa mleczna z kaszą manną - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Obrane warzywa dokładnie umyj, zetrzyj na tarce, włóż do wrzątku i ugotuj do miękkości (około 20 minut). Po ugotowaniu zmiksuj. Dodaj rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody kaszkę kukurydzianą i mieszając zagotuj. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut, aż kaszka się rozklei. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
  2. Dodaj żółtko i zagotuj mieszając. Dopraw do smaku odrobiną cukru i soli. Dodaj masło i posyp posiekanym drobno koperkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)