Zupa grzybowa z grzankami

Delikatna zupa grzybowa z grzankami urozmaici Twoje bożonarodzeniowe menu i wzbogaci je o niepowtarzalne leśne smaki.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa grzybowa z grzankami
A.Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag podgrzybków lub innych grzybów leśnych (mrożonych lub świeżych)
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 3 cebule
  • 2 litry bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • pół czerstwej bułki wrocławskiej
  • 3 łyżki oliwy n 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiegon 3 gałązki tymianku
  • 100 ml śmietany 18-proc.
  • łyżka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby świeże oczyść, pokrój. Grzyby suszone zalej bulionem, odstaw, aby zmiękły. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Włóż cebulę z czosnkiem i zrumień. Podlej kilkoma łyżkami bulionu i duś 10 min. Dołóż grzyby świeże i suszone razem z płynem z moczenia. Dodaj przyprawy i duś kolejne 10 min. Wlej resztę bulionu. Przykryj i gotuj 20 min. Dopraw ponownie do smaku. Wlej śmietanę rozrobioną z mąką. Zupę zagotuj, mieszając.
  2. Bułkę pokrój w kostkę i rozsyp na blasze. Piecz 5–8 min (200 st.). Zupę posyp natką i podawaj z grzankami.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)