POLECAMY

Gęsta i kremowa - sprawdź przepisy na zupę fasolową

Zupa fasolowa to smaczna i sycąca zupa, która smakuje całej rodzinie – sprawdź nasze przepisy na jej przygotowanie!

/ 2 miesiące temu
Gęsta i kremowa - sprawdź przepisy na zupę fasolową fot. STOCKFOOD/FREE

Zupa fasolowa to aromatyczna polska zupa, która ma swoją rzesze zwolenników. Przyrządzana na bazie fasoli Jaś oraz z dodatkiem ziemniaków jest gęsta i kremowa. W postaci kremu dobrze smakuje z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą. Sprawdź, jak ją przygotować!

Zupa fasolowa z boczkiem

Oto składniki na zupę fasolową z boczkiem:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • 300 g boczku
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • średnia cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę fasolową z boczkiem?

Fasola obmywamy i namaczamy w wodzie przynajmniej przez 2-3 godziny. Przecedzamy fasolkę przez sitko i wsadzamy do dużego garnka. Zalewamy wywarem mięsnym i zagotowujemy na średnim ogniu. Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Przekładamy do garnka. Następnie siekamy cebulę, marchewkę i podsmażamy. Resztę składników przekładamy do garnka i gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę fasolową możemy serwować z kwaśną śmietaną.

Zupa fasolowa z ziemniakami

Oto składniki na zupę fasolową z ziemniakami:

  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 300 g fasoli Jaś
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami?

Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przeciskamy czosnek przez praskę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do dużego garnka i gotujemy w wodzie. Fasolę wcześniej namaczamy. Całość  gotujemy przez 30 minut do miękkości.

Zupa fasolowa z kiełbasą

Oto składniki na zupę fasolową z kiełbasą:

  • 400 g kiełbasy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g fasoli Jaś
  • puszka pomidorów
  • starty ser żółty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę fasolową z kiełbasą?

W dużym garnku podsmażamy kiełbasę w plasterkach. Siekamy cebulę i wrzucamy do środka. Przeciskamy czosnek przez praskę. Fasolę dokładnie obmywamy i namaczamy przynajmniej przez 2-3 godziny w wodzie. Wlewamy puszkę pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny do miękkości. Ścieramy drobno ser żółty i posypujemy nim wierzch zupy. Serwujemy z dodatkiem grzanek lub śmietany.

Zobacz inne przepisy na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Wszystkie zupy warzywne są smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Ja ostatio zacząłem używać bulionu warzywnego Krakus. Fajnie pdokreśla smak zupy i co dla mnie najważniejsze nie zawiera sztucznych ulepszaczy.