Zupa cytrynowa z jajkiem

Zupa cytrynowa z jajkiem - poczuj smak prawdziwej greckiej kuchni!

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa cytrynowa z jajkiem
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • porcja rosołowa kurczaka
  • włoszczyzna
  • 5 dag ryżu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • sól
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso oczyść, opłucz. Zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj włoszczyznę, zagotuj. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Przecedź go.
  2. Do wrzącego wywaru dodaj opłukany ryż. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 min, dopraw solą.
  3. Jajka ubij z żółtkami. Mieszając, wlewaj do nich powoli sok z cytryny i kilka łyżek gorącego wywaru.
  4. Masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem do wywaru, ciągle mieszając. Zupę cytrynową podgrzewaj jeszcze 2 minuty, nie dopuszczając do zagotowania.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)