Rozgrzewająca zupa: zupa cebulowa jako krem i w wersji klasycznej

Lubisz zupę cebulową? Dzięki naszym pomysłom na pewno posmakuje ci jeszcze bardziej! Spróbuj zupy cebulowej w wersji krem, w wersji bez wina i w wielu innych wariacjach!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
Rozgrzewająca zupa: zupa cebulowa jako krem i w wersji klasycznej fot. Fotolia

Zupa cebulowa występuje w różnych wersjach. Zupa cebulowa krem, zupa cebulowa z grzankami, francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, zupa cebulowa z grzankami i serem to tylko niektóre z propozycji. Podstawowy przepis na zupę cebulową zakłada użycie 50 dag cebuli, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 litra bulionu, 15 dag żółtego sera i kilku różnych przypraw.

Zupa cebulowa: krem z cebuli

Nasza wersja to jednocześnie zupa cebulowa bez wina! Aby przyrządzić 6 porcji zupy krem cebulowej, przygotuj następujące składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 i 1/2 litra bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 serek topiony,
  • 2 kajzerki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • kawałek sera żółtego.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulkę. Duś aż będzie miękka, dopraw solą, pieprzem i ziołami. W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25-30 minut. Całość zmiksuj blenderem. Do zblendowanej zupy cebulowej dodaj serek topiony i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę dopraw jeszcze do smaku.

Jeśli chcesz zaserwować zupę cebulową z grzankami, pokrój kajzerki w kostkę. Na pozostałej części masła podsmaż bułkę, aż powstaną złociste grzanki. Jeśli chcesz zaserwować zupę cebulową z serem, oprócz pokrojonej bułki udekoruj danie startym żółtym serem.

Szukasz innych przepisów na dania z cebuli? Mamy aż 34!

Francuska zupa cebulowa

Pyszna zupa cebulowa francuska jest przyrządzana na wytrawnym, białym winie. Składniki niezbędne na 4 porcje dania to:

  • 50 dag cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • łyżka mąki,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • majeranek,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 15 dag sera żółtego,
  • czerstwe pieczywo na grzanki.

Jak zrobić zupę cebulową? Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, zamieszaj, podlej winem i duś przez kilka minut. Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na gotujący się bulion wsyp cebulę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i gałkę. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelni przygotuj grzanki, ser zetrzyj na tarce. Prosta zupa cebulowa prawie gotowa - teraz rozlej ją do żaroodpornych miseczek, obłóż wierzch grzankami i serem. Wstaw na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, aby ser się rozpuścił. Pyszna zupa cebulowa z grzankami i serem nadaje się już do jedzenia!

Kuchnia francuska: przepisy

Zupa cebulowa: inne pomysły

Oczywiście, kurczak w zupie cebulowej będzie smakować równie pysznie. Wierzch dania możesz też udekorować małymi skwarkami z wędzonego boczku. Zupa cebulowa z ziemniakami będzie z kolei niezwykle sycąca - zrezygnuj wtedy z grzanek.

Spodobała ci się nasza zupa cebulowa? Zobacz więcej przepisów na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 miesięcy temu
dla mnie zupa cebulowa jest najlepsza ze skwarkami z boczusiu hmmm:) no ale zupa cebulowa z grzankami to też hit