POLECAMY

Zakwas na żurek - Kasia gotuje z Polki.pl

Nie kupuj gotowego zakwasu na żurek! Z nami przyrządzisz go w prosty sposób!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu

Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku wielkanocnego. Oczywiście, możesz kupić gotowy produkt, ale domowego smaku nie da się podrobić! Przygotowanie własnego zakwasu na żurek nie jest trudne. Potrzebujesz tylko odrobiny cierpliwości - płyn dojrzewa przez 5 dni, więc musisz zacząć przyrządzanie na kilka dni przed Wielkanocą. Przepis nie jest jednak skomplikowany, a do zakwasu potrzebujesz tylko paru produktów. Zobacz, jak przygotowuje go Kasia Bukowska!

Oto składniki do zakwasu na żurek:

  • 2 i 1/2 szklanki lekko ciepłej wody,
  • 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Do słoika wlej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj.

Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak. Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.

A gdy przygotujesz domowy zakwas na żurek... Przyda ci się też przepis na żurek wielkanocny! Oto składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • co najmniej 1/2 kg białej kiełbasy,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 2 liście laurowe,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1/2 litra zakwasu na żurek.

Jak zrobić żurek wielkanocny? Do garnka wrzuć przyprawy, czyli ziele angielskie, listki laurowe i pieprz w ziarenkach. Nie dodawaj jeszcze soli ani majeranku! Czosnek posiekaj. Do garnka dodaj wędzonkę, białą kiełbasę, ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym. Gdy żurek wielkanocny się zagotuje, gotuj go pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 30-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, wlej zakwas na żurek wraz z mąką.

Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj. Żurek powinien gotować się jeszcze przez 5-7 minut. Wlej kremówkę. Jeśli masz ochotę, zupę można jeszcze doprawić według upodobań. Żurek serwuj z jajkiem na twardo.

Zobacz filmik z przepisem na żurek wielkanocny

Na koniec warto wyjaśnić, czym właściwie różni się żurek od barszczu białego. Na pierwszy rzut oka te zupy nawet trudno od siebie odróżnić - wyglądają niemal identycznie. Istnieją więc 2 szkoły. Według jednej, żurek i barszcz biały to ta sama potrawa, znana pod różnymi nazwami. Według drugiej, potrawy różnią się od siebie rodzajem zakwasu. Zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a zakwas na barszcz biały z mąki pszennej.

Zobacz więcej przepisów w formie video

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)