Szparagowy krem z bazylią

Szparagowy krem z bazylią z serowymi kluseczkami będzie smakował wspaniale, jeśli do przygotowania tej potrawy użyjesz sera Bursztyn lub Grana Padano.

DRUKUJ PRZEPIS
Szparagowy krem z bazylią
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • posiekana cebulka cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 5 łyżek masła
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kluseczki do zupy krem:

  • 15 dag mielonego sera białego
  • jajko
  • łyżka startego ostrego sera
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce. Obierz do 1/3 wysokości. Odetnij główki. Na maśle przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii, zmiksuj na krem. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  2. Główki szparagów ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Wyjmij i dodaj do zupy.
  3. Mielony ser wymieszaj z jajkiem, mąką, startym serem, solą, pieprzem i gałką. Łyżeczką maczaną w osolonym wrzątku formuj kluseczki i wrzucaj do wrzątku. Gotuj do wypłynięcia. Zupę podawaj z kluseczkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)