Solianka - rosyjska zupa

Pełna smaków i aromatów. Solianka to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • po plastrze (15 dag) wieprzowej karkówki i wołowiny z udźca
  • 5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kwaszone i 1 konserwowy
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • po 20 oliwek zielonych i kaparów
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
  2. Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
  3. Dodać podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
  4. Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
  5. Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą zupę.

Zobacz także:



Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)