Różowy chłodnik z botwinki

Różowy chłodnik z botwinki zastąpi tradycyjną zupę w upalny dzień!

DRUKUJ PRZEPIS
Różowy chłodnik z botwinki
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 pęczki młodej botwinki bez buraczków
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • 30 dag szynki w kawałku
  • 4 ogórki małosolne
  • mała cebulka cukrowa
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ew. sok z cytryny
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Oczyszczoną i dokładnie opłukaną botwinkę pokrój i ugotuj do miękkości w szklance wody z niewielką ilością soli. Lekko przestudź, a następnie dodaj do niej kwas buraczany oraz zsiadłe mleko.
  2. Cebulkę oraz opłukany koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Ogórki zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w kosteczkę.
  3. Przygotowane składniki dodaj do botwinki, wymieszaj. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru, solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. W razie potrzeby zakwaś chłodnik kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstaw do lodówki na godzinę. Chłodnik podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)