Rosół z pulpetami i marchewką

Mało znane danie kuchni staropolskiej!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Rosół z pulpetami i marchewką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 1,5 kg mięsa wołowego na rosół
  • 2 nieduże pietruszki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 2 marchwie
  • cebula
  • 1-2 suszone grzybki
  • kwiat lub gałka muszkatołowa
  • 30 dag mięsa drobiowego
  • łyżka masła
  • kromka bułki
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Tradycyjny rosół - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rosół z pulpetami!

  1. Mięso zalej zimną wodą, gotuj na małym ogniu około godzinę, aż przestanie się pokazywać szumowina (nie zbieraj jej, tylko pozwól opaść na dno).
  2. Garnek zestaw z ognia, zalej łyżką zimnej wody, by oddzielił się tłuszcz. Zdejmij go.
  3. Rosół posól, dodaj włoszczyznę, przekrojoną na pół, nieobraną, opieczoną cebulę oraz grzyby i kwiat muszkatołowy.
  4. Gotuj około 3 godziny na małym ogniu, dopraw.
  5. Mięso drobiowe oddziel od kości, drobno posiekaj.
  6. Przesmaż na maśle, duś pół godziny, przestudź.
  7. Dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę oraz żółtka, posiekaną natkę i sól.
  8. Wyrób masę, uformuj z niej małe pulpeciki.
  9. Ugotuj je we wrzątku, przełóż do wazy.
  10. Dodaj pokrojoną w plasterki, ugotowaną marchewkę.
  11. Zalej gorącym rosołem.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)