Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie

Smaczna alternatywa dla rosołu z makaronem.
Weronika Kwaśniak / 21.05.2014 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • 2/3 szklanki wody lub mleka
  • szczypta soli

Na farsz:


  • 50 dag mielonej tłustawej baraniny
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 l domowego rosołu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rosół z kołdunami!

  1. Mleko lub wodę wlej do miski z lekko osoloną mąką.
  2. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję, żeby było leciutkie i nie kleiło się do rąk.
  3. Tak wyrobione ciasto odstaw na co najmniej pół godziny.
  4. Mięso połącz ze startą na tarce cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj szklanką małe kółka.
  6. Na każdym kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj.
  7. Kołduny gotuj w gorącym rosole około 7 minut.

Sprawdź nasze przepisy na rosół:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA