POLECAMY

Odwieczny przebój niedzielnych obiadów: sprawdź nasze przepisy na rosół!

Nie ma niedzieli bez rosołu? Niezależnie od tego, czy zgadzacie się z tym hasłem, musicie poznać nasz przepis na pyszny rosół!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
Odwieczny przebój niedzielnych obiadów: sprawdź nasze przepisy na rosół! fot. Fotolia

Rosół to niezagęszczany wywar, przyrządzany na bazie mięsa i warzyw. Można go ugotować na drobiu (najczęściej z kurczaka, chociaż spotykany jest także rosół z kaczki), rzadziej na baraninie lub wołowinie. Rosół serwuje się zazwyczaj z makaronem, ale można go podawać również z ziemniakami, kołdunami lub kluseczkami (tzw. zacierkami). To danie przygotowuje się dość długo - najlepszy rosół to ten gotowany przez wiele godzin!

Według dawnej tradycji, rosół powinien pojawiać się na polskich stołach w każdą niedzielę. Oczywiście, koniecznie jako wstęp do obfitego obiadu, złożonego również z drugiego dania i kuszącego deseru. Z kolei w poniedziałek, na pozostałościach niedzielnego rosołu, należałoby przygotować smakowitą zupę pomidorową. Trendy ewoluują i pomimo że weekendowe menu mocno się zmienia, każda z nas od czasu do czasu przyrządza ten aromatyczny wywar - zobacz przepis na rosół w kilku wersjach!

Przepis na rosół tradycyjny

Oto składniki na rosół z kury:

  • kura o wadze około 1 i 1/2 kilograma,
  • włoszczyzna: marchew, por, pietruszka, kawałek selera,
  • 2 litry wody,
  • cebula,
  • pęczek natki,
  • listek laurowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • ząbek czosnku.

Jak ugotować rosół drobiowy? Oczyszczoną tuszkę z kurczaka umyj w zimnej wodzie - z zewnątrz i w środku. Włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj przez 45 minut. Warzywa do rosołu oczyść, pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Włoszczyznę, czosnek i cebulę dodaj do gotującego się kurczaka. Po dołożeniu warzyw, dolej nieco wody do rosołu. Dodaj wszystkie przyprawy, gotuj jeszcze przez 50-60 minut. Pokrywka garnka powinna być lekko uchylona. Zdejmuj szumy z powierzchni rosołu, na sam koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw ponownie.

Sprawdź 50 innych przepisów na dania kuchni polskiej

Przepis na rosół cytrynowy

Oto składniki na rosół cytrynowy:

  • 1/2 kurczaka,
  • 1/2 paczki włoszczyzny,
  • 2 duże cytryny,
  • 4 litry wody,
  • szczypta kurkumy,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić rosół cytrynowy? Mięso zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 60 minut. Oczyszczone jarzyny dodaj do garnka, gotuj kolejne 2,5-3 godziny. Bulion przecedź przez gazę do czystego garnka. Dodaj kurkumę, sok oraz skórkę z cytryny. Rosół dopraw solą oraz pieprzem (możesz użyć pieprzu cytrynowego). Jeśli jest taka potrzeba, rosół można lekko osłodzić.

Przepis na rosół z gęsi

Oto składniki na rosół z gęsi:

  • podroby, skrzydła i korpus gęsi,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • liść laurowy,
  • 2 litry wody,
  • gałązka tymianku,
  • sól,
  • pieprz w ziarnach.

Jak ugotować dobry rosół z gęsi? Mięso i podroby umyj. W dużym rondlu ułóż mięso i zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz, dodaj obrane warzywa i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godziny, zbierając szumowiny.

Pod koniec gotowania do rosołu dodaj przypaloną na ogniu cebulkę. Przed podaniem rosół przecedź i zbierz z niego nadmiar tłuszczu. Mięso obierz z kości i pokrój na kawałki. Rosół podawaj z dodatkiem mięsa i makaronu, posypany natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
Wbrew pozorom nie tak łatwo jest zrobić dobry rosól. Przygotowanie odpowiedniego wywaru jest dość czasochłonne. Ja odkryłem buliony Krakusa warzywny lub drobiowy. Nadają zupie na prawdę dobrego smaku i wyróżniają się dobrymi składnikami na tle innych tego typu produktów. Gotowanie może stać się mniej czasochłonne. To sprytny i zdrowy sposób na dobrą zupę.