Przepis Roberta Sowy: zupa kasztanowa

Z krewetkami i żurawiną!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Roberta Sowy: zupa kasztanowa
Cranberries Marketing Committee
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g kasztanów jadalnych
  • 200 ml soku z żurawiny
  • 200 g krewetek królewskich 16/20
  • 250 g groszku cukrowego
  • litr bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 szalotki
  • łyżeczka masła
  • 4 łodygi szałwii
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Roberta Sowy na zupę kasztanową!

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym maśle podduś obrane kasztany i cebulę.
  3. Dodaj sok żurawinowy oraz bulion.
  4. Listki szałwii umyj, osusz.
  5. Kilka ładnych listków pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do zupy.
  6. Gotuj przez 30 minut, następnie zmiksuj zupę i dopraw do smaku.
  7. Groszek wrzuć na osoloną wodę, gotuj 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą.
  8. Krewetki obierz, przekrój wzdłuż na dwie części, oczyść i obsmaż z obu stron na oliwie.
  9. Dodaj żurawinę i groszek cukrowy, całość dopraw do smaku.
  10. Śmietanę ubij na pół sztywno i zmieszaj z zupą.
  11. Do kremu kasztanowego dodaj krewetki, groszek cukrowy oraz żurawinę.
  12. Przed podaniem zupę udekoruj listkami szałwii.
Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)