Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki

Flaki to jedno z najbardziej znanych dań tradycyjnej, polskiej kuchni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg flaków
  • 1 mała gicz cielęca
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeży imbir
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 2–3 łyżki słodkiej papryki
  • majeranek
  • pieprz
Zupa grochowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Magdy Gessler na flaczki!

  1. Flaki ugotuj z giczką.
  2. W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  3. Posól do smaku.
  4. Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa.
  5. Mięso pokrój i dodaj do flaków.
  6. Imbir zetrzyj drobno.
  7. Masło z mąką podsmaż na bardzo ciemną zasmażkę.
  8. Dodaj do flaków imbir, startą gałkę, zasmażkę, paprykę i majeranek.
  9. Posyp pieprzem.
  10. Podawaj bardzo gorące.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/2 tygodnie temu
zapewne nasze babcie mamy szły do ogródka wykopać korzeń żen szen !!!
/11 miesięcy temu
w przepisie nie ma czasu gotowania flaków. Skąd ja mam wiedzieć, kiedy jest połowa czasu?
/rok temu
flaki oczywiście....trzeba najpierw dobrze wypłukac i obgotować zmieniając wodę
POKAŻ KOMENTARZE (4)