Przepis Ani Starmach: zupa z cukinii

Zupa krem z dodatkiem kaszy i... chipsów z szynki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: zupa z cukinii
Fotografia: Piotr Bolko/good-food.tv, Stylizacja: Marta Skutnik/good-food.tv
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • 100 g kaszy perłowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 garście liści szpinaku
  • 4 plastry szynki długo dojrzewającej
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na zupę z cukinii!

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
  3. Cukinię i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie.
  4. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
  5. Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik.
  6. Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię.
  7. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj.
  9. Tuż przed zjedzeniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.
Więcej przepisów w książce Anny Starmach i Marii Kruczek pt. "Lekkość" (premiera 18 III)

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)