Porowo-cebulowa zupa krem

Wystarczy pół godziny, aby przygotować tę zupę z dodatkiem tymianku i grzankami!

DRUKUJ PRZEPIS
Porowo-cebulowa zupa krem
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4-5 cebul
  • 2-3 pory
  • mąka
  • bulion warzywny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku

Grzanki:

  • chleb
  • masło
Zupa cebulowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę porową z cebulą!

  1. Do garnka wlewamy ok.1,5 l wody.
  2. Wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i gotujemy.
  3. Obieramy cebulę i pora. Warzywa dokładnie myjemy.
  4. Cebulę oraz pora kroimy w krążki (nie muszą być cienkie).
  5. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i pora.
  6. Dodajemy szczyptę cukru. Smażymy, aż cebula przybierze brązowy kolor.
  7. Wówczas całość oprószamy niewielką ilością mąki i smażymy jeszcze przez chwilę.
  8. Całą zawartość patelni wrzucamy do gotującego się bulionu.
  9. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
  10. Po odczekaniu kilku minut blendujemy cebulę i pora tak, aby powstała zupa-krem.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek.
  12. Do zupy można dodać również koperek.

Grzanki:

  1. Chleb smarujemy z dwóch stron masłem. Kroimy w kosteczkę.
  2. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czekamy, aż się zarumieni.
  3. Grzankami posypujemy zupę.

Zobacz inne przepisy na zupy:

Jak zrobić zupę warzywną?
Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach
Jak zrobić białą zupę krem?
Krupnik z kaszy gryczanej - przepis
Jak zrobić zupę kalafiorową?

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)