Porowa zupa-krem

Zupa o wyjątkowym smaku - koniecznie wypróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Porowa zupa-krem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ciasta francuskiego
  • 3 duże pory
  • duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 5 dag sera topionego
  • 10 dag sera typu lazur
  • 1/2 szklanka kremówki
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmroź.
2. Wytnij z niego małe gwiazdki, upiecz w temp. 210 st. C.
3. Pory oczyść z wierzchnich liści, dokładnie opłucz, pokrój w krążki.
4. Obranego ziemniaka pokrój w kostkę.
5. W garnku rozpuść masło, dodaj pora i ziemniaka, mieszając, smaż ok. 5 min.
6. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
7. Zupę zmiksuj, dodaj sery, gotuj kilka minut.
8. Dopraw, zabiel kremówką, podawaj z gwiazdkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)