Staropolska polewka piwna

Zabielana polewka piwna to danie prosto ze szlacheckich dworów!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Staropolska polewka piwna
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 l jasnego piwa
  • kawałek skórki chleba
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 4 kromki chleba
  • 10 dag tłustego białego sera
  • cukier
  • cynamon
  • laska wanilii
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na staropolską polewkę piwną! Podobno to właśnie od niej w XVII wieku rozpoczynało dzień wielu Polaków. Ten sycący posiłek był w tym czasie uważany za pożywne śniadanie, można go więc nazwać odpowiednikiem obecnej zupy mlecznej ;-)

  1. W garnku rozmieszaj śmietanę z żółtkami, łyżką piwa i cukru.
  2. Pozostałą część piwa zagotuj ze skórką chleba.
  3. Jeszcze gorące piwo wlewaj powoli do śmietany z żółtkami.

Nalewka staropolska - przepis

  1. Całość postaw na ogniu, mocno podgrzej, ale nie dopuszczaj do tego, by się zagotowała.
  2. Chleb pokrój w kostkę.
  3. Chlebowe grzanki podsusz w piekarniku.

Staropolskie dekoracje świąteczne

  1. Do grzanek dodaj pokrojony w kostkę ser, trochę cukru wymieszanego z cynamonem.
  2. Z laski wanilii wyskrob miąższ i dodaj do sera z grzankami.
  3. Wlej polewkę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)