Ostra pomidorowo-dyniowa zupa krem

Rozgrzewająca i sycąca zupa na jesienne dni

DRUKUJ PRZEPIS
Ostra pomidorowo-dyniowa zupa krem
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 mała dynia
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki masła
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz
Tajska zupa z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła warzywa, nie więcej.
  2. Garnek wstawiamy na palnik. Gotujemy warzywa do momentu, kiedy będą miękkie.
  3. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy sól, pieprz oraz masło. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
  4. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Czekamy aż zupa się zagotuje.
  5. Zestawimy zupę z palnika i blendujemy. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem do smaku. Dodajemy szczyptę pieprzu chili cayenne. Mieszamy.
  6. Zupę podajemy ryżem, pestkami dyni lub grzankami. Jeśli wyszła zbyt ostra, można po nałożeniu na talerz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany 12%.

Zobacz także:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)