Marchewkowa zupa krem

Z imbirem, kolendrą i pestkami słonecznika!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Marchewkowa zupa krem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 pęczki młodej marchewki
  • ziemniak
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • mielona kolendra
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić zupę z marchewki!

  1. Marchewkę i ziemniak obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  2. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju.
  3. Dodaj marchewkę i ziemniaka, przesmaż.
  4. Warzywa zalej bulionem, zagotuj.
  5. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj, aż zaczną robić się miękkie.
  6. Na patelni rozgrzej pozostały olej, przesmaż pestki.
  7. Do marchewki dodaj 2/3 pestek, zmiksuj.
  8. Zupę ponownie podgrzej, dopraw do smaku kolendrą, solą i pieprzem.
  9. Rozlej do talerzy, do każdego włóż łyżkę śmietany, zamieszaj.
  10. Posyp pozostałymi pestkami.
  11. Zupę warto podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)