Lekka zupa pomidorowa z ryżem

Lekkostrawna, a jednocześnie sycąca!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Lekka zupa pomidorowa z ryżem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 185 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag ryżu
  • koperek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Zupa pomidorowa na mleku kokosowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę pomidorową z ryżem!

  1. Skrzydło oczyść (z razie potrzeby usuń resztki piór), opłucz.
  2. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.
  3. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 20 min.
  4. Warzywa oczyść, obierz, opłucz.
  5. Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w kostkę, a cebulę w piórka.
  6. Dodaj je do gotującego się mięsa, gotuj ok. 20 min.
  7. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
  8. Ryż opłucz, dodaj do zupy razem z pomidorami.
  9. Całość gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  10. Zupę dopraw do smaku.
  11. Dodaj masło, zagotuj.
  12. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Sprawdź inne przepisy na lekkie dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
zupa pomidorowa to moja ulubiona! czasem robię sama, czasem kupuję tę profi - smak zawsze ten sam ;)
/2 lata temu
Ten kawał kurczaka apetycznie nie wygląda jednak, ja lubię pomidorową moja rodzina również jednak ostatnio jemy więcej zup w stylu azjatyckim smaczne , sycące i rozgrzewające z duża ilością przypraw. Pierwszą taką zupę jadłam w Krakowie w restauracji Mekong wyśmienity smak.