Kwaśnica

Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.

Składniki

  • 90 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
  • 30 dag kapusty kwaszonej

  • 1 1/2 litra wody
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 kg ziemniaków
  • 7 dag cebuli
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.

Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski.

Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.

Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
ja gotuje kartoflankę na wędzonych żeberkach i zamiast kapusty zalewam "wodą z kapusty" przyprawy jak kto lubi
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
Eeee...ch !!! Serce w żywocie płace - od kiedyk to kapuśniak KWAŚNICĄ zwą. Od dziecięcka jadałech kwaśnica ale ta prawdziwa na kwasie a ni na kiszonej kapuście.A to cy na ziobrze , cy na ryju , cy na gęsinie to już sprawa regionu i kuchorecki.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
total wypas prawdziwa goralka.Musicie tylko pamietac ze kapusty sie nie odciska .Czym kwasniejsza tym lepsza.:P
POKAŻ KOMENTARZE (8)