POLECAMY

Kwaśnica

Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.

Składniki

  • 90 dag wieprzowiny z kością, np. żeberek
  • 30 dag kapusty kwaszonej

  • 1 1/2 litra wody
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 kg ziemniaków
  • 7 dag cebuli
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować do wywaru z mięsa. Dodać kapustę kwaszoną, pokrajaną cebulę i przyprawy, ugotować.

Grzyby ugotować oddzielnie i pokrajać w cienkie paski.

Do ugotowanej kapusty dodać grzyby wraz z wywarem, połączyć z uprzednio ugotowanymi ziemniakami, pokrajanymi w kostkę oraz mięsem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/6 lat temu
ja gotuje kartoflankę na wędzonych żeberkach i zamiast kapusty zalewam "wodą z kapusty" przyprawy jak kto lubi
/7 lat temu
Eeee...ch !!! Serce w żywocie płace - od kiedyk to kapuśniak KWAŚNICĄ zwą. Od dziecięcka jadałech kwaśnica ale ta prawdziwa na kwasie a ni na kiszonej kapuście.A to cy na ziobrze , cy na ryju , cy na gęsinie to już sprawa regionu i kuchorecki.
/6 lat temu
Najlepsza kwaśnica po spacerze w istebniańskich lasach w knajpie u Ujca w Centrum Istebnej - grzeje jak prawdziwa czeska polewka czosnkowa:)
POKAŻ KOMENTARZE (5)