POLECAMY

Krupnik: sprawdź przepis na tradycyjną zupę, a także w wersji z kaszą gryczaną i z dynią

Krupnik to jedna z najbardziej znanych zup. Czy wiesz, jak ją przygotować?

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Krupnik: sprawdź przepis na tradycyjną zupę, a także w wersji z kaszą gryczaną i z dynią fot. Fotolia

Krupnik zazwyczaj przygotowuje się z kaszy jęczmiennej, stąd zresztą pochodzi nawet jego nazwa (gwarowo "krupy" oznaczają właśnie kaszę jęczmienną). Można jednak przyrządzić go na bazie kaszy gryczanej, a nawet jaglanej. W każdej wersji będzie smakować nieco inaczej. Do pysznego krupniku dodaje się też ziemniaki, a jego podstawą jest mięsny lub warzywny bulion.

Przepis na krupnik z kaszy gryczanej

Oto składniki na krupnik z kaszy gryczanej:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 12 pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • 3 łyżki keczupu,
  • olej,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak ugotować krupnik z kaszy gryczanej? Kaszę zalej wrzątkiem i zagotuj, odcedź i przelej wodą na sicie. Włóż do garnka z bulionem i ugotuj. Paprykę i pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju. Warzywa dodaj do bulionu pod koniec gotowania się kaszy (czas gotowania sprawdź na opakowaniu).

Następnie połącz z keczupem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę krupnik posiekaną natką pietruszki, a także dużą ilością koperku.

Przepis na krupnik tradycyjny

Oto składniki na tradycyjny krupnik z ziemniakami:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 litry wody,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • żeberka wieprzowe.

Jak zrobić staropolski krupnik? Marchewki, selera i pietruszki wyszoruj, a potem obierz. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obierz i pokrój. Włóż cebulę, marchewki, ziemniaki, żeberka, selera i pietruszki do garnka, zalej 4 litrami wody. Zagotuj, przypraw pieprzem i solą. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp kaszę.

Teraz krupnik gotuj przez 45-60 minut, najlepiej na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa (szczególnie ziemniaki) powinny być miękkie. Gotowy krupnik podawaj z dużą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Przepis na krupnik z dynią

Oto składniki na krupnik z dynią:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 dynia, najlepiej odmiana hokkaido,
  • 4 litry wody,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • sól,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Jak zrobić krupnik z dynią? Selera, marchewki i pietruszkę wyszoruj, a potem obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dynię umyj i zetrzyj na tarce. Jeśli korzystasz z odmiany hokkaido, nie musisz obierać jej ze skórki - pozbaw ją tylko pestek.

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij. Warzywa włóż do garnka, dodaj odrobinę oleju. Przesmaż przez 5 minut, a potem zalej 4 litrami wody. Przypraw solą i pieprzem, zielem angielskim, a także listkami laurowymi. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy. Gdy krupnik się zagotuje, wsyp kaszę.

Od momentu dodania kaszy, zupę gotuj jeszcze 45-60 minut. Warzywa powinny być miękkie! Dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę.

Zobacz więcej przepisów na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)