Krupnik z ziemniakami

Wsypać kaszę do wrzącej osolonej wody i gotować, aż będzie półmiękka.

Składniki

  • 4 ziemniaki,
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej,

  • 8 - 10 dkg słoniny,
  • cebula, marchew, pietruszka
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • sól,

Sposób przygotowania

Wsypać kaszę do wrzącej osolonej wody i gotować, aż będzie półmiękka.

Następnie dodać pokrajane w kostkę ziemniaki.

Słoninę pokrajać w drobne kawałki i usmażyć z rozdrobnioną cebulą, dodać do zupy.

Gotowy krupnik posypać pokrojaną natką pietruszki.

Barszcz biały - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (16)
/rok temu
okei
/8 lat temu
Może to jest tak, że przedmówca krytykował lakoniczność przepisu. Faktycznie kiepsko zredagowany, brak informacji kiedy dorzucić warzywa i przyprawy, a to dla niektórych ważne. Wbrew pozorom zupa nie jest "cienka", bo słonina swoje znaczy. Faktem jest jednak, że przepis jest dość ubogi i raczej nie nazwałabym tego dania smacznym. W prawdziwym krupniku powinno pływać jakieś mięsko, suszony grzybek, coś więcej niż 1 marchewka i 1 pietruszka. Ale to już oczywiście kwestia gustu, co komu smakuje :)
/4 lata temu
Najpierw gotuje się warzywa pokrojone(oprócz ziemniaczków),opaloną cebulkę,jakieś mięso(ja np.używam skrzydła z indyka ale mogą to być udka,żeberka,łopatka kto co lubi) i kaszę.Gdy kasza zmięknie i puści kleik,dodaję ziemniaki,gałązkę selera,przyprawiam do smaku.Gotuję aż ziemniaki .Cebulę wyrzucam.Przepyszny krupnik przed podaniem można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
POKAŻ KOMENTARZE (13)