Krupnik z grzybkiem

Dla poprawy smaku na 2-3 min przed końcem gotowania można do zupy dodać podsmażoną posiekaną cebulkę
/ 30.09.2010 08:39

Przygotowanie: 60 min
Porcja: 260 kcal

Składniki na 4–6 porcji:

- ćwiartka kurczaka
- 2 marchewki
- 1/3 selera
- korzeń pietruszki
- 4 większe ziemniaki
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 3–4 suszone kapelusze grzybowe
- 1/3 pęczka koperku
- listek laurowy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Zagotuj 1,2 l wody. Do wrzątku włóż opłukane mięso, oczyszczone marchewki, pietruszkę i seler oraz listek laurowy. Posól i gotuj około 40 minut. Grzyby namocz (20 min), następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły.

2. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny, przestudź je, a w ich miejsce włóż obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i wsyp opłukaną kaszę. Gotuj około 15 minut, aż kasza i warzywa będą miękkie.

3. W tym czasie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ugotowane warzywa, mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Ugotowane grzyby wyjmij z wywaru (wywar zachowaj), pokrój w paseczki. Wszystkie te składniki włóż do zupy, wlej też przecedzony wywar grzybowy. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty.

4. Na koniec zupę. Dopraw (nie zaszkodzi odrobina przyprawy typu warzywko). Posyp posiekanym koperkiem lub koperkiem wymieszanym pół na pół z natką. 

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Tagi: zupa, krupnik

Redakcja poleca

REKLAMA