Krupnik staropolski z mięsem

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż lekko zmięknie. W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
/ 12.06.2013 05:53

Składniki

  • kasza jęczmienna - 0.6 szklanki
  • żeberka wieprzowe - 300 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • ziemniaki - 200 gramów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • kminek - 1 szczypta

Krupnik staropolski z mięsem

Sposób przygotowania

Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż lekko zmięknie.

W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.

Ziemniaki pokrój w kostkę a włoszczyznę zetrzyj na tace. Po ok. 30 minutach gotowania mięsa dodaj do niego ziemniaki i włoszczyznę.

Teraz dodaj do zupy kaszę wraz z płynem w którym się gotowała.

Do całości dodaj drugą kostkę, oraz jeśli uznasz to za konieczne uzupełnij płyn wodą. Gotuj zupę jeszcze ok. 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękka. Gotową zupę podawaj z mięsem.

Przepis krupnik staropolski z mięsem pochodzi z serwisu przepisy.pl