Kremowa zupa kartoflanka

Pyszny smak tradycyjnej polskiej kuchni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kremowa zupa kartoflanka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 275 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 zwięzłych ziemniaków
  • 3 marchewki lub kawałek miąższu dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • cebula
  • olej
  • majeranek
  • curry
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
Zupa grochowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Zalej bulionem, zagotuj.
3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju.
4. Dodaj do wywaru, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. Z zupy wyjmij część ziemniaków, resztę warzyw zmiksuj z wywarem.
6. Kiełbasę pokrój w talarki, zrumień na oleju.
7. Dodaj do zmiksowanej zupy razem z majerankiem, curry i odłożonymi ziemniakami.
8. Całość gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)