Zupa kartoflanka - przepis

Pyszny smak tradycyjnej polskiej kuchni!
Weronika Kwaśniak / 05.02.2014 09:11
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa kartoflanka - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 275 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 zwięzłych ziemniaków
  • 3 marchewki lub kawałek miąższu dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • cebula
  • olej
  • majeranek
  • curry
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

1. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Zalej bulionem, zagotuj.
3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju.
4. Dodaj do wywaru, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. Z zupy wyjmij część ziemniaków, resztę warzyw zmiksuj z wywarem.
6. Kiełbasę pokrój w talarki, zrumień na oleju.
7. Dodaj do zmiksowanej zupy razem z majerankiem, curry i odłożonymi ziemniakami.
8. Całość gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA