Delikatna zupa krem ze szparagów

Poza sezonem zupę możesz ugotować z mrożonych szparagów. Jeśli jest jednak wiosna, skorzystaj ze świeżych darów natury!

fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie i gotowanie: 30 min
1 porcja – ok. 205 kcal

Składniki na 2 porcje kremu ze szparagów:

  • pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. kremówki
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób wykonania kremu ze szparagów:

  1. Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz.
  2. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
  3. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut.
  4. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
  5. Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami.
  6. Zagotuj. Przypraw.
  7. Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na szparagi:

SKOMENTUJ (0)
Zupa pieczarkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)