Krem z porów

Z serowymi grzankami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Krem z porów
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml kremówki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag sera żółtego
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić krem z porów!

  1. Pory opłucz, pokrój w krążki.
  2. Przesmaż na maśle, podduś.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do bulionu razem z przesmażonym porem.
  4. Gotuj około 10 minut, zmiksuj.
  5. Zupę ponownie podgrzej, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6.  Z kromek pieczywa wykrój foremką serduszka.
  7. Posyp je startym serem żółtym.
  8. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperaturze 200 stopni C.
  9. Zupę rozlej do bulionówek lub małych miseczek.
  10. Podawaj z ciepłymi serowymi grzankami.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)