Krem z dyni - przepis składniki i przygotowanie

Pikantny krem z dyni Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zupa będzie miała ciekawy smak, jeśli dodasz do niej odrobinę przyprawy do deserów i... kawy!
Weronika Kwaśniak / 09.09.2017 12:16
Pikantny krem z dyni Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 45 min 
Porcja: 130 kcal

Składniki na 6-8 porcji kremu z dyni:

  • 1,4 kg miąższu dyni
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanka soku jabłkowego
  • 3 kostki rosołowe
  • gałka muszkatołowa
  • mielony cynamon
  • cukier
  • pieprz Cayenne
  • groszek ptysiowy
  • natka do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób wykonania kremu z dyni:

  1. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. Zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i pociętą w kostkę dynię. Zalej sokiem jabłkowym oraz taką ilością wody, aby całkowicie  przykryła dynię. Dołóż kostki rosołowe. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 35 minut (aż dynia będzie miękka).
  2. Rozgotowane warzywa zmiksuj w wywarze. Dopraw solą, pieprzem czarnym i Cayenne, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
  3. Gotową zupę podawaj w bulionówkach. Każdą porcję posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami natki.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy z dynią:

Redakcja poleca

REKLAMA